Vlooien

Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Een vlooienplaag herkennen

Als uw hond of kat zich constant aan het krabben is of als uw huisdier veel in zijn pels zit te bijten? Dan heeft het heel waarschijnlijk last van vlooienbeten? Om te zien of het wel degelijk gaat om vlooienbeten en niet om een huidinfectie, kan u een aantal tips vinden om techecken of u vlooien in huis hebt.

This video player requires JavaScript.

Vlooien herkennen

De meest voorkomende vlooien in huis zijn katten- of hondenvlooien.

Vlooien van huisdieren kunnen ook mensen bijten, maar ze leven niet op het menselijk lichaam. Tijdens het contact met huisdieren of de slaapplaatsen van huisdieren kunnen deze vlooien in handen en lichaam bijten. De meest gebeten plekken zijn echter de voeten en onderbenen. Meestal leven er meer vlooien in de vloerbedekking en op slaapplaatsen dan op de huisdieren zelf, en springen ze omhoog om te bijten wanneer er iemand langskomt.

Er bestaan veel soorten vlooien, de meeste zijn 2-3 mm lang en rood of bruin van kleur.

Volwassen vlooien doorboren de huid van zoogdieren of vogels om bloed op te zuigen. De larven voeden zich met organisch materiaal in tapijten of beddengoed; een goede hygiëne kan hun levenscyclus vertragen.

Vlooiencocons kunnen wel twee jaar of langer in rust blijven en dan worden gewekt door de trillingen van voetstappen. In lege huizen leidt een vlooienplaag vaak een slapend bestaan, om tot uitbarsting te komen wanneer er weer mensen in het huis trekken.

Vlooien: de tekenen

Als u vermoedt vlooien te hebben, kunt u op zoek naar deze tekenen:

  • Ziet u vlooien kruipen op de vacht van uw huisdier? Ze zijn normaal gesproken rood-bruin en ongeveer 2 mm groot.
  • Controleer de achterpoten van uw hond of de kop en de nek van uw kat. Dit zijn de gebieden waar vaak vlooien zitten en waar u tekenen van vlooien zou kunnen zien.
  • Kijk zorgvuldig naar de huid van uw huisdier, en zoek naar fijne zwarte uitwerpselen, die eruit zien als zwarte peper. Een goede manier om de uitwerpselen te zien, is een vlooienkam te gebruiken en deze uit te kloppen op een vel wit papier. Dit maakt het gemakkelijker om de kleine zwarte vlekjes te zien.
  • Een ander teken van een probleem is vlooienuitwerpselen in de mand of op het deken van uw huisdier, op de vloerbedekking of op het tapijt.

Als u één van deze signalen ontdekt, neem dan contact op met Rentokil.

De eitjes van vlooien

Soms denkt u dat alle vlooien zijn bestreden, maar dat is vaak niet het geval. Dit komt omdat de eitjes van vlooien moeilijk te herkennen zijn.

Vlooien leggen hun eitjes op het lichaam van uw huisdier. Maar deze zullen niet daar blijven liggen. Eitjes vallen gemakkelijk uit de vacht en raken verborgen in het tapijt, de vloerbedekking, beddengoed of spleten tussen vloerdelen. Eitjes van vlooien zijn klein (slechts ongeveer 0,5 mm lang), ovaal en wit. Dit maakt het bijna onmogelijk ze te zien op ruwe oppervlakken en materialen.

Als vlooien blijven terugkomen, of u ervoor wilt zorgen dat ze professioneel bestreden worden, neem dan contact op met Rentokil. Bel ons gratis op het nummer 0800 20 160 of vul het contactformulier in en wij nemen contact met u op.