Luminos veel gestelde vragen


 • Welk type vliegenvanger kan ik het beste gebruiken?

  De Luminos vliegenvangers zijn geschikt voor vele soorten gebouwen en locaties. Bij het kiezen van het type vliegenvanger moet een aantal factoren in overweging genomen worden: Is het van belang hoe het apparaat eruitziet? Is het van belang dat het onopvallend is en in de omgeving past? Waar wordt het toestel geïnstalleerd? Moet de vliegenvanger zeer effectief zijn in het vangen van vliegen? Welk type onderhoud wenst u? En tot slot: wil u ook detectie- en analysemogelijkheden?

  De Rentokil verkoopadviseur is de geschikte persoon om u hierbij goed te adviseren. De modellen vliegenvangers met kleefplaten zijn geschikt voor bij u thuis of bij de detailhandel. Voor zowel de farmaceutische en voedingsindustrie als voor geauditeerde bedrijven is de Luminos 4 WM of 4S de beste keuze. Neem bij twijfel contact op met Rentokil.

 • Hoe lang gaan de lampen mee en hoe vaak moet ik ze vervangen?

  Voor een optimaal resultaat moet u best de TL-lampen elk jaar vervangen bij het begin van het vliegenseizoen (maart/april). Want hoewel het uiterlijk van de TL-lampen niet verandert voor het menselijk oog, zullen ze na verloop van tijd wel minder UV-licht uitstralen en daardoor minder vliegen aantrekken. Rentokil Pest Control levert standaard splintervrije TL-lampen. Bij het onderhoud van de Rentokil Luminos elektrische vliegenvangers is het jaarlijks vervangen van de splintervrije TL-lampen standaard.


 • Bestaat het glas van de tl-lamp uit veiligheidsglas?

  Rentokil Pest Control gebruikt en verkoopt alleen splintervrije TL-lampen, zodat deze gebruikt kunnen worden in ruimten waar bijvoorbeeld voedsel wordt verwerkt en waar glassplinters dus een gevaar zouden kunnen vormen. Alle Luminos elektrische vliegenvangers zijn voorzien van lampen met veiligheidsglas.


 • Hoe vaak moeten de kleefplaten vervangen worden?

  Kleefplaten moeten regelmatig vervangen worden. Hoe vaak, hangt af van de locatie en de aantallen gevangen insecten. In het algemeen moeten kleefplaten elke 4 tot 6 weken vervangen worden, of wanneer het oppervlak geheel met vliegen bedekt is. Bij vervanging van de kleefplaten met deze frequentie hebt u snel een indicatie van eventuele plotselinge veranderingen in het aantal gevangen vliegen.


 • Moet de vliegenvanger aangesloten worden op de stroomvoorziening?

  Ja. De stekker van de vliegenvanger moet in een contactdoos gestoken worden of het apparaat moet door een elektricien rechtstreeks op het net aangesloten worden.


 • Voldoet de vliegenvanger aan de essentiële veiligheidsnormen?

  Ja, de veiligheid van alle Luminos elektrische vliegenvangers is getest en ze zijn allemaal voorzien van het CE-keurmerk. Tevens is de Luminos 4 IP65 spatwaterveilig.


 • Waar kan ik terecht voor onderdelen voor mijn luminos elektrische vliegenvanger?

  Verbruiksartikelen zoals TL-lampen en kleefplaten kunt u direct bestellen op de Rentokil website. Ook kunt u ook deze via de servicemedewerker bestellen. Neem voor andere artikelen of onderdelen contact op met uw lokale Rentokil vestiging.


 • Kunnen luminos vliegenvangers ook buitenshuis gebruikt worden?

  Nee, Luminos vliegenvangers zijn uitsluitend gemaakt voor gebruik binnenshuis. Mocht u buitenshuis vliegen willen bestrijden, dan biedt Rentokil andere oplossingen die beter geschikt zijn voor het oplossen van uw vliegenprobleem. Neem hiervoor contact op met Rentokil.


 • Waar kan mijn luminos vliegenvanger worden geplaatst?

  De mate waarin de vliegenvanger vliegende insecten aantrekt, is voor een deel afhankelijk van de intensiteit van het concurrerende dag- of kunstlicht. De geschikte plaats voor de vliegenvanger bepalen, is uitermate belangrijk zodat het toestel maximaal kan renderen. Indien mogelijk moeten de volgende richtlijnen worden aangehouden:

  - De vliegenvanger kan worden aangebracht op elke geschikte wand, op minimaal 1,5 meter hoogte, gemeten vanaf de onderkant van het apparaat. Dit geldt echter niet voor locaties waar de aanblik van gevangen insecten ongewenst is. In die situaties moet het apparaat boven ooghoogte worden aangebracht. Waar de vliegenvanger ook wordt aangebracht, er moet voldoende ruimte zijn vóór het apparaat en boven de dekplaat van het apparaat, zodat het gemakkelijk kan worden geopend voor onderhoud.

  - Breng de vliegenvanger aan op een plaats die zo ver mogelijk verwijderd is van ramen zodat de invloed van daglicht minimaal is.

  - De afstand tussen de plaats waar de voedingskabel de vliegenvanger binnenkomt en de dichtstbijzijnde contactdoos mag niet groter zijn dan 1,5 meter.

  - Plaats de vliegenvanger NIET recht boven een warmtebron, want daardoor zou de voedingskabel beschadigd kunnen raken.

  - Plaats de vliegenvanger NIET boven plaatsen waar voedsel wordt bereid of opgeslagen.

  - Plaats de vliegenvanger NIET binnen een meter van een werkplek.

  - Plaats de vliegenvanger NIET direct in het zicht van een werkplek.

  Unlike high voltage units, this system may be placed in food production areas, providing easy access is possible and that sheathed shatterproof lamps are fitted. What is the coverage of the Luminos units? Coverage figures quoted by electric fly killer manufacturers have very little application in real life situations. In reality coverage depends almost entirely on what the surroundings are. In a store house with pallets stacked floor to ceiling, you are going to need more electric fly killers than in a perfectly empty room, and if there is a lot of ambient light you will need more units than in a pitch-black roof space.

  The catch rate of a fly killer unit will ultimately depend upon the environment it is set in and the placement of the unit.

 • Hoe groot is de dekking van de luminos vliegenvangers?

  De oppervlakten die worden aangegeven door fabrikanten van elektrische vliegenvangers zijn slechts in geringe mate van toepassing op werkelijke situaties. In werkelijkheid hangt het bereik bijna geheel af van de omgeving. In een magazijn met goederen tot aan het plafond zijn meer vliegenvangers nodig dan in een lege ruimte. En als er veel omgevingslicht is, zijn er meer vliegenvangers nodig dan in een pikdonkere zolderruimte.

  Hoeveel met een vliegenvanger wordt gevangen, hangt uiteindelijk af van de omgeving waarin deze is geplaatst en van zijn opstelling.

 • Waarom vangt mijn luminos vliegenvanger geen vliegen?

  Mogelijke oorzaken zijn:

  - De kleefplaat moet vervangen worden.
  - De UV-lampen zijn aan vervanging toe. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de lampen bij het begin van een nieuw vliegenseizoen moeten vervangen worden.
  - De vliegenvanger moet concurreren met andere lichtbronnen (bijv. natuurlijk licht). De meeste vliegen ervaren geen verschil tussen het UV-licht van een vliegenvanger en natuurlijk licht. De oplossing is om het apparaat in een donkerder gedeelte van de ruimte te plaatsen
  - Mogelijk is de stroom onderbroken geweest (laat de controle van deze mogelijkheid uitvoeren door een erkende installateur!). Neem bij twijfel contact op met Rentokil.


 • Vangen luminos vliegenvangers alle soorten vliegende insecten?

  De Rentokil Luminos vliegenvangers werden getest in ons Europese Technisch Centrum met behulp van huisvliegen (Musca domestica). De resultaten zijn als halfwaardetijd weergegeven – de tijd waarin 50% van de vliegen die in de testruimte waren vrijgelaten, werden gevangen. In deze testen presteerden de Luminos vliegenvangers beter dan alle toestellen van concurrerende merken in dezelfde klasse. Hoewel Luminos vliegenvangers ontworpen zijn om het meest effectief te zijn in de bestrijding van huisvliegen, blijken ze ook effectief te zijn tegen andere vliegende insecten, waaronder fruitvliegjes en motmuggen. In het algemeen worden stekende insecten zoals steekmuggen niet erg aangetrokken door UV-licht.


 • Waarom maken de gebruikelijke vliegenvangers met hoogspanning geen deel uit van het aanbod van rentokil?

  Rentokil verkoopt al jaren vliegenvangers die werken met een kleefrolmechanisme en inkapsulatiemethode. Daarnaast verkoopt Rentokil ook modellen met kleefplaten. In een reeks testen werd aangetoond dat de Luminos vliegenvangers niet alleen beter presteerden dan vergelijkbare apparaten van concurrerende merken, maar ook effectiever waren dan ‘elektrocutie vliegenvangers’ van vergelijkbare grootte. Bij de gebruikelijke ‘elektrocutie vliegenvangers’’ is er altijd kans dat bij het doden van insecten insectendeeltjes vrijkomen en het voedsel besmetten.