Ratten

Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Ratten bestrijden: hoe herken je de tekenen?

Ratten in huis: wees op uw hoede!

Ratten zijn nachtdieren, net als muizen. De kans dat u een levende rat ziet is daarom erg klein. Ratten laten wel sporen achter, waardoor u hun aanwezigheid altijd zult ontdekken. Hebt u het vermoeden dat u ratten in huis, in de tuin of op zolder hebt, probeer dan niet in paniek te raken, maar neem SNEL maatregelen. Ratten vormen een risico voor de gezondheid.

Wilt u de hulp van een expert in het bestrijden van ratten, contacteer dan Rentokil op het GRATIS nummer 0800 20 123 of stuur ons een email.

This video player requires JavaScript.

Tekenen van ratten in uw huis

Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. U moet dus waakzaam zijn en letten op een aantal kenmerkende eigenschappen van een infestatie door ratten. Mocht u één van deze signalen herkennen, aarzel dan niet en neem contact op met één van onze experts in rattenbestrijding. De typische verschijnselen van een rattenprobleem in huis zijn:

Krassende geluiden

Bruine ratten kunnen slecht klimmen en hebben water in de buurt nodig. Daarom leven ze vaak op de begane grond en hoort u ze in kelders of onder het huis. Zwarte ratten zijn wendbaar en kunnen goed klimmen. Ze verblijven vaak op zolders of op de bovenste verdieping van gebouwen.

Uitwerpselen

Ratten laten donkere, langwerpige uitwerpselen achter van 10 tot 20 mm lengte. Ze zijn de meest typische kenmerken van een rattenplaag. Ratten produceren ongeveer 40 keutels per dag en vaak liggen ze dicht bij elkaar. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn pindavormig en die van een zwarte rat banaanvormig. Een actieve rattenplaag kan u herkennen aan zachte en glanzende keutels.

Pootafdrukken

Wanneer ratten door stoffige ruimtes lopen, laten ze overal poot- en staartafdrukken achter. Aangezien ratten aanzienlijk groter zijn dan muizen, zijn hun pootafdrukken ook veel groter en gemakkelijk te onderscheiden van die van muizen. Een truc om te controleren of de ratten nog steeds in huis zitten, is bloem of talkpoeder op de vloer strooien. Als je de volgende dag loopsporen opmerkt, dan wil dit zeggen dat de ratten nog steeds in huis rondlopen.

Rommel

Zorg voor een opgeruimd huis en een opgeruimde tuin. Minder rommel betekent minder schuilplekken.

Kenmerkende geur

Ratten laten een naar muskus en ammoniak ruikende geur achter, die vooral sterk is in (half)besloten ruimtes, zoals onder kasten. De geur is een combinatie van uitwerpselen, urine en de geur uit hun klieren. Ratten gebruiken deze geur ter oriëntatie, ze markeren looppaden en herkennen hun familie aan de geur.

Knaagschade & opengescheurde voedselverpakkingen -

Rattentanden groeien voortdurend en om ze kort te houden knagen ratten aan hout en plastic en alle andere materialen die op hun weg komen zoals aluminium en beton. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken, door aan elektrische snoeren te knagen. Bovendien doen ze zich graag tegoed aan uw voedselvoorraden waardoor u alles moet weggooien om risico op besmetting te voorkomen.

Nesten

Ratten bouwen nesten in warme, beschutte plaatsen en gebruiken daarvoor versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof. Je vindt ze meestal in kelders of in het geval van de zwarte rat op zolders. Hun nesten zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.

Holen

In tuinen graven ratten holen, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ondergrondse gangen – vaak naast een huis of een schuur en ze bevinden zich altijd in de buurt van voedsel. ’s Winters leven bruine ratten vaak in huis, onder vloeren of tussen muren.

Ratten bestrijden is werk voor een expert

Herkent u één of meerdere van deze kenmerken en denkt u dat u ratten in uw huis of tuin hebt? Neem dan direct contact met ons op. Ook als u de ratten alleen in de tuin ziet. U moet vooral SNEL handelen vooraleer ze een toegangsweg hebben gevonden om uw huis binnen te dringen. Professionele hulp bij het bestrijden van ratten is echt geen luxe. Ratten zijn erg slimme dieren en laten zich niet snel vangen.

Bel ons voor advies of een offerte op het GRATIS nummer 0800 20 160 of stuur ons een email bericht.

Hoort u geluiden in uw huis en merkt u dat er knaagschade is maar zien de uitwerpselen of andere kenmerken er anders uit? Dan hebt u waarschijnlijk last van muizen. Bezoek onze rubriek Muizen door hier te klikken.

Problemen met ander ongedierte?