De opkomst van de ratten

Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

De opkomst van de ratten

Ze verstoppen zich op donkere plaatsen en sluipen rond in ondergrondse netwerken. Daar waar mensen zijn, zitten er hoogstwaarschijnlijk ook ratten.

Bruine ratten staan bekend voor hun sterke overlevingsinstincten. Ze kiezen vaak voor stadsrioleringen en in de woning van mensen, waar ze 20% van het voedsel dat jaarlijks geplant wordt, opeten. Maar de besmetting die ze hierdoor veroorzaken, is nog veel erger.

Sommige deskundigen beweren dat in grote steden zoals Londen en New York er evenveel ratten zijn dan mensen. Meer conservatieve bronnen spreken over één rat op 4 bewoners.

Als je wilt begrijpen hoe het komt dat er zo'n grote opkomst is van ratten, moet je meer weten over de snelheid waarmee ratten zich reproduceren.

Klik op Play om te zien hoe snel twee ratten zich kunnen voortplanten onder ideale omstandigheden.

Feiten over de voortplanting van ratten

Waarom zijn er niet meer ratten dan mensen?

De snelheid waarmee ratten zich voortplanten is beangstigend, maar er zijn veel factoren die helpen voorkomen dat de rattenpopulatie uit de hand loopt.

Het sterftecijfer neemt toe wanneer de totale populatie groeit en wanneer voedsel of leefruimte beperkt is. Dit houdt de populatiegroei deels in toom.


  • Bronnen

    Auerbach, J. (2014). Does New York City Really Have as Many Rats as People?. Significance, Volume 11 (4), p. 22–27. (link)

    Chace, Z. and Dzotsi, E. (2016). Becoming A Badger. This American Life. (link)

    Long, J.L. (2003). Introduced Mammals of the World: Their History, Distribution and Influence.