Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Steeds een gekwalificeerde medewerker bij u in de buurt

Snelle, discrete en veilige service voor alle soorten ongedierte

Uw gecertificeerde partner in auditondersteuning

Soorten marters

Marters zijn wilde diertjes die door de wet beschermd zijn. Het is verboden om op marters te jagen of om ze op eender welke manier te bestrijden - zelfs al kunnen ze soms veel schade aanrichten. Marters zijn nachtdieren en komen dus pas bij valavond tot leven. Ze zijn bovendien erg mensenschuw.

Boommarter

(Martes Martes)

Uitzicht

  • Volwassen dieren: kop en lijf 450 – 580 mm; staart 160 – 280 mm.
  • Gewicht kan variëren van 500 tot 1800 g; met een gemiddelde van 1100 g.
  • Hun pels is een volle bruine vacht die dik en zijdeachtig is in de winter en kort en ruw in de zomer.

Levenscyclus

  • De normale levensverwachting is drie tot vier jaar, maar in het wild kunnen ze tot 11 jaar leven. In gevangenschap kunnen ze 15 jaar worden.
  • Het paren begint in de midzomer, hoewel de bevruchte eitjes zich mogelijk pas in de vroege lente van het volgende jaar in de baarmoeder nestelen. De dracht duurt 27 dagen. Een nest bevat 1 – 4 jongen.
  • Op 7–8 weken komen de jongen uit het hol. Ze beginnen zich te verspreiden tijdens het paarseizoen wanneer ze 12-16 weken oud zijn.

Gewoonten

  • Ze verkiezen een leven in bossen, zowel loof-, naald- als gemengde bossen. Oude bossen genieten vaak de voorkeur.
  • Het zijn over het algemeen solitaire dieren, behalve tijdens het paarseizoen.
  • Het zijn alleseters hoewel ze de voorkeur geven aan dierlijke prooien. Hun dieet varieert volgens het seizoen en de beschikbaarheid van prooien.

Steenmarter

(Martes Foina)

Uitzicht

  • Volwassen dieren: kop en lijf 400 – 450 mm; staart 200 tot 300 mm.
  • Het lichaamsgewicht kan schommelen tussen 1,10 en 2,30 kg.
  • Hun kleur kan gaan van donkerbruin tot licht grijsachtig bruin. Net onder de kin kan een witte of beige streep voorkomen, die langs de nek naar de borstkas loopt.

Levenscyclus

  • De gemiddelde leeftijd in zijn natuurlijke habitat bedraagt 3 jaar, de maximale levensverwachting in het wild is 10 jaar. In gevangenschap kan deze soort 18 jaar worden. Het paren begint in de midzomer, hoewel de bevruchte eitjes zich pas in de vroege lente van het volgende jaar in de baarmoeder nestelen.
  • De dracht duurt 28 dagen en een nest telt 2 – 7 jongen.
  • De jongen worden gespeend wanneer ze twee maanden zijn, dan leert hun moeder hen jachttechnieken. Tegen het einde van de zomer zijn ze onafhankelijk.

Gewoonten

  • Ze verkiezen een leven in open loofbossen en rotsachtige gebieden in bergachtige habitats.
  • Het zijn over het algemeen solitaire dieren, behalve tijdens het paarseizoen.
  • In stedelijke gebieden kunnen ze een plaag vormen. Ze hebben vaak een hol in zolders of schuren of in automotoren, waar ze schade berokkenen aan slangen en leidingen.
  • Het is een opportunistische en allesetende soort, hoewel ze de voorkeur geven aan dierlijke prooien. Hun dieet varieert volgens het seizoen en de beschikbaarheid van prooien.