Kakkerlakken

Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Kakkerlakken: de tekenen van een plaag herkennen

Kakkerlakken zijn meesters in het zich verstoppen. Aangezien kakkerlakken gewoon zijn om zich overdag schuil te houden en zich dus pas ’s nachts te verplaatsen, kan het soms lang duren vooraleer ze opgemerkt worden – zelfs binnen in uw woning. Het is belangrijk dat u de eerste tekenen van een kakkerlakkenplaag leert herkennen zodat u snel kan ingrijpen mocht u vermoeden dat uw woning getroffen is door een infestatie van kakkerlakken.

This video player requires JavaScript.

Kakkerlakken: hun aanwezigheid herkennen

Kakkerlakken zijn gevaarlijk voor uw gezondheid. Hebt u een kakkerlakkenplaag bij u thuis of denkt u dat u een kakkerlakken probleem hebt? Wacht dan niet en contacteer Rentokil NU.

  • Klik hier en stuur ons een email
  • Bel ons op het GRATIS nummer 0800 20 160.

Levende of dode kakkerlakken

De eerste onaangename ontmoeting met kakkerlakken gebeurt meestal volledig onverwacht: ‘s nachts steekt u het licht aan in de keuken en merkt u kakkerlakken op die over de vloer of over het aanrecht van uw keuken krioelen om zich snel in de eerste de beste schuilplaats te verbergen. Wanneer u vaststelt dat u te maken hebt met een kakkerlakkenplaag is het erg belangrijk dat u snel handelt want één enkele kakkerlak zien betekent vaak dat er mog massa’s andere ergens verborgen zitten. Als u ook overdag kakkerlakken ziet, is dat meestal een zeer slecht teken: u hebt waarschijnlijk te maken met een ernstige infestatie met zeer veel kakkerlakken op verborgen plaatsen want kakkerlakken verplaatsen zich meestal ’s nachts.

Eipakketjes (oötheca) en vervellingshuidjes

Kakkerlakken leggen eipakketjes waarin zich de eitjes bevinden. Zowel de eipakketjes als de resten van de larvencocons zijn de tekenen van de aanwezigheid van een kakkerlakkenplaag. Kakkerlakken vervellen verschillende keren tijdens hun levenscyclus. Hun oude vel valt af – vaak vlakbij het nest - en ziet eruit als een doorzichtige capsule. Ook de eipakketjes – met en zonder eitjes – bevinden zich vaak in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.

Sporen van uitwerpselen

De uitwerpselen van kakkerlakken zijn ook een typisch kenmerk. Ze lijken op restjes gemalen koffie en zijn 1 millimeter lang. Op muren en op andere vertikale oppervlakken zien de uitwerpselen er langwerpig uit omdat ze uitgelopen zijn. Deze sporen zijn ook vooral te vinden in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.

Stank

Kakkerlakken verspreiden een onaangename geur. Deze misselmakende geur wordt sterker naarmate de infestatie door kakkerlakken verergert. Kakkerlakken scheiden feromonen af. Dat is hun manier om te communiceren en elkaar te herkennen. Deze substantie speelt eveneens een belangrijke rol in de voortplanting.

Schade

Kakkerlakken doen zich bij voorkeur tegoed aan voedselvoorraden. Verpakkingen vormen daarbij geen enkel obstakel. Hun sterke mondapparaat gaat moeiteloos door papier, karton, plastic en andere materialen. Wanneer u sporen aantreft op voeding dan hebt u hoogstwaarschijnlijk te maken met een kakkerlakkenplaag. Ze hebben een voorkeur voor zachte voeding die reeds aan het verrotten is en voor gesuikerde etenswaren zoals fruit bijvoorbeeld.

Schuilplaatsen

Het geheim van het bestaan van kakkerlakken sinds 200 miljoen jaren ligt in hun capaciteit om in alle omgevingen en omstandigheden goede schuilplaatsen te vinden. Een minuscuul spleetje in muren en plafonds of een kleine ruimte achter elektrische keukenapparaten volstaat zolang het er maar warm en vochtig is en er organische, proteïnerijke materialen aanwezig zijn. Het is belangrijk om de schuilplaatsen van kakkerlakken te kennen voor het geval u vermoedt dat u te maken hebt met een infestatie door kakkerlakken. Zo kunt u snel ingrijpen vooraleer de plaag zich verder verspreidt.

  • Een ideale omgeving voor kakkerlakken is de keuken of de badkamer, de sauna of het zwembad. Kortom daar waar het warm en vochtig is. Ook in de buurt van toestellen die warmte produceren zoals het fornuis, de koelkast, de diepvriezer, de oven, de dampkap, de verwarming of in kleine apparaten zoals koffiezetapparaten, magnetrons, enz. Ze leven in vochtige ruimtes omdat ze veel water moeten drinken. Ze bevinden zich dan ook vaak in de buurt van waterleidingen, buizen en rioleringen, vooral als er kieren of spleten aanwezig zijn - ideale schuilplaatsen voor kakkerlakken.

  • Ook in meubels kunnen kakkerlakken zich schuilhouden. Bijna alles komt in aanmerking: keukenlades en –planken, aanrechten, boekenplanken, rails van lades, onder stoelen of sofa’s. Ook foto’s, beeldjes, spiegels of andere decoratie moeten grondig geïnspecteerd worden.

  • Typische plaatsen zoals hoekjes van plafonds of muren, afvoerputjes, barsten, plinten, enz. moeten nauwkeurig nagekeken worden. De verluchtingsbuizen in de badkamer maar ook het ventilatiesysteem in de keuken zijn gevaarlijke plaatsen. Het is eveneens noodzakelijk om na te gaan of de kakkerlakken hun nest niet gemaakt hebben in holle wanden of valse plafonds.

  • Kakkerlakken houden zich ook graag schuil in loshangende plafonering, behangpapier, stoffen bekledingen en losliggende vloertegels, maar ook achter plinten en deur- of raamlijsten.

Professionele kakkerlakkenbestrijding

Wanneer u vermoedt dat kakkerlakken hun intrek hebben genomen in uw huis en u toch hun schuilplaatsen niet vindt, aarzel dan niet en contacteer ons. Onze experts in ongediertebestrijding en -preventie weten exact waar ze kakkerlakken moeten zoeken en hoe ze moeten bestreden worden.

Wacht niet te lang want kakkerlakken kweken razendsnel en het probleem kan zich bijgevolg in een minimum van tijd verspreiden naar andere plaatsen of naburige huizen of appartementen.

Een probleem met kakkerlakken moet snel en effectief worden aangepakt door professionals.

Klik hier en ontdek wat Rentokil kan doen om uw kakkerlakkenplaag op te lossen.