Bedwantsen

Bereikbaar 24/7. Neem contact met ons op via 0800 20 160  of mail ons

Bedwantsenbeten

Bedwantsen zijn moeilijk aan hun beet te identificeren omdat ons lichaam er heel verschillend op kan reageren.

Om erachter te komen of het om bedwantsen gaat, is het belangrijk een aantal andere zaken te bekijken, zoals het algemene patroon en het tijdstip van de beten. De beschrijving hieronder kan u helpen te bepalen of u een bedwantsenprobleem hebt.

Bedwantsbeten herkennen

Slachtoffers van bedwantsenbeten worden er slechts zelden wakker van. Beten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten vaak vlak bij bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Een bedwants kan meerdere keren bijten in hetzelfde gebied. Is er op verschillende delen van het lichaam gebeten, dan betekent dit dat er door meerdere bedwantsen gebeten is.

In een vroeg stadium van een bedwantsenplaag hoeft het slachtoffer nog niet gevoelig te zijn voor de beten en nog geen jeuk te voelen. Kleine bloeddruppeltjes op de lakens geven dan echter aan dat er sprake is van bedwantsen.

Bedwantsbeten zijn over het algemeen kleine bultjes op het lichaam. Roodheid, zwelling jeuk komen vaak voor.

Over het algemeen bijten bedwantsen meerdere keren op dezelfde plek. De beten zitten dan op een rijtje. Beten op meerdere plekken kan betekenen dat u bent gebeten door meerdere bedwantsen.

Sommige mensen reageren allergisch op bedwants beten. De rode bultjes kunnen erg groot worden en hevig jeuken. Neem in dat geval contact op met uw huisarts.

Bedwantsen: waar bijten ze?

Beten kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar zitten vaak vlak bij bloedvaten aan de oppervlakte van de huid.

Controleer op beten op uw:

  • Nek
  • Handen
  • Armen
  • Benen

Bedwantsenbeten: behandeling

De belangrijkste behandeling voor een insectenbeet is de wond schoonmaken. Als er vuil van het insect in de wond is achtergelaten, verwijder dat dan zorgvuldig een pincet of met uw nagels. Maak daarna de beet schoon met water en zeep of alcoholdoekjes.

De zwelling kan onmiddellijk na een beet worden verminderd door er een koud kompres op te leggen, bijvoorbeeld ijs in een doek (leg ijs nooit direct op de huid). Het kan meer dan een week duren voor de zwelling van een beet verdwijnt en de jeuk kan enkele dagen aanhouden.

Jeuk en zwelling kunnen worden verlicht met antihistaminecrème voor beten en steken. Orale antihistamine (hooikoortstabletten) kunnen ook helpen, vooral als er meerdere beten zijn.

Probeer niet te krabben, want dat verergert de jeuk en kan leiden tot het geïnfecteerd raken van de beet door bacteriën.

Raadpleeg een arts als:

  • De zwelling of pijn zo ernstig is dat u zich hierdoor niet kunt bewegen of slapen.
  • De zwelling meer dan een dag na de beet nog verergert.
  • De beet geïnfecteerd lijkt te zijn.