Bestrijding van vliegen – Enkele fabeltjes

Bestrijding van vliegen – Enkele fabeltjes

De resultaten van de testen die wij uitgevoerd hebben, brengen een aantal fabeltjes aan het licht die best voorgoed de wereld uit geholpen worden.

Elektrische vliegenvangers met een hogere wattage vangen meer vliegen

Niet waar. De wattage van een fluorescerende lamp is een maatstaf voor het stroomverbruik, niet voor de hoeveelheid licht die zij verspreidt. Bijvoorbeeld: een gloeilamp van 60W, een halogeenlamp van 42 en een fluorescerende lamp van 15W produceren dezelfde hoeveelheid licht (ongeveer 750 lumen).

Bovendien moet het geproduceerde licht over de juiste golflengte beschikken (350 of 365 nm) om het gedrag van huisvliegen te kunnen beïnvloeden. Meer licht produceren met een andere golflengte heeft mogelijk geen enkele invloed op vliegen.

Hoe meer UV-A een elektrische vliegenvanger uitstraalt, hoe meer vliegen hij kan vangen

Het kan helpen, maar een te hoge UV-A output kan leiden tot andere gevolgen dan je voor ogen had. Bijvoorbeeld: testen die werden uitgevoerd in het Rentokil European Technical Centre in Horsham hebben bewezen dat het aanbrengen van reflectoren achter de lampen van een elektrische vliegenvanger de hoeveelheid UV-A in de kamer verhoogt, maar dat ze tegelijkertijd een plaats zijn waar vliegen kunnen neerstrijken zonder dat ze gevangen worden. Daardoor zal het toestel minder vliegen vangen hoewel de reflectoren meer vliegen naar het toestel lokken.

Groen licht / feromoon lokazen / gele lijmplaten / gespikkelde lijmplaten zijn het meest effectief voor het aantrekken van vliegen

Waarschijnlijk waar, maar niet echt relevant. Er bestaan wetenschappelijke studies over het gedrag van vliegen in laboratoria die aantonen dat de vlieg beïnvloed wordt door een aantal verschillende zintuiglijke prikkels zoals de kleur en het contrast van een lijmplaat, feromoon lokazen en groen licht. Maar tegelijkertijd zijn er ook wetenschappelijke studies die aantonen dat geen enkele van deze prikkels een verschil maken voor de aantrekkingskracht op vliegen. De redenen voor deze verschillende bevindingen zijn waarschijnlijk te wijten aan het aantal verschillende zintuiglijke informatie die vliegen ondergaan wanneer ze zich niet in de onveranderlijke omgeving van het laboratorium bevinden.

Verschillende insecten worden aangetrokken door licht van verschillende golflengte en het is belangrijk om in het achterhoofd te houden welk insect je hoopt te vangen. Bovendien verkiest de klant soms een zwarte lijmplaat zodat de gevangen vliegen minder opvallen.

De testen die werden uitgevoerd in het Rentokil European Technical Centre toonden geen verschil in het aantal gevangen vliegen bij gebruik van andere kleuren of contrasten in hetzelfde toestel. Deze test werd uitgevoerd op een aantal toestellen van verschillende producenten.

Hoe groter de aan het toestel toegeschreven reikwijdte van een elektrische vliegenvanger, hoe beter hij vliegen vangt.

Niet waar. Cijfers over reikwijdte die gepubliceerd worden door producenten van elektrische vliegenvangers worden erg weinig gebruikt in de praktijk. Zo zou een toestel dat aan de muur bevestigd wordt slechts de helft dekken van de ruimte die een vrijhangend toestel met hetzelfde aantal lampen dekt.

Dit veronderstelt:

  1. dat er geen noemenswaardige hoeveelheid UV-A wordt gereflecteerd door het chassis of de achterwand van het toestel.
  2. dat de ruimte voor het toestel volledig vrij is.
  3. dat de sterkte (W) van de lampen dezelfde hoeveelheid UV-A produceert per lamp van 15W.

In de praktijk hangt de reikwijdte bijna volledig af van de omgeving. In een opslagplaats waar paletten staan opgestapeld tot aan het plafond heb je meer elektrische vliegenvangers nodig dan in een volledig lege ruimte en als er veel omgevingslicht is zal je er meer nodig hebben dan in een pikdonkere ruimte.

De vangratio van een elektrische vliegenvanger hangt af van de omgeving waarin hij zich bevindt en van de opstelling van het toestel. Een performante elektrische vliegenvanger is geen vervangmiddel voor de ervaring van een getrainde servicemedewerker.

Hoe groter het vanggebied van de elektrische vliegenvanger, hoe meer vliegen gevangen zullen worden

Niet waar. Als vliegen niet worden aangetrokken tot het toestel, dan zullen ze niet gevangen worden op de lijmplaat. Het minst performante toestel dat werd getest in het European Technical Centre had één van de grootste vanggebieden, terwijl het één van de laagste UV-A output waarden had.

Alle elektrische vliegenvangers zijn min of meer gelijkaardig

Helemaal niet waar. Er zijn veel verschillende factoren die de vangratio van een elektrische vliegenvanger beïnvloeden zoals onder andere:

  • Grootte, positionering & oriëntatie van de lijmplaat/lijmplaten
  • Aantal plaatsen binnenin het toestel waar de vlieg kan gaan zitten zonder gevangen te worden
  • Design van de dekplaat
  • Afstand tussen de lampen en de lijmplaat/lijmplaten
  • Kleur van het toestel
  • Graad van contrast tussen het toestel en zijn omgeving
  • Soort lijm dat gebruikt wordt op de lijmplaat/lijmplaten

Het verbeteren van de vangratio kan in sommige gevallen ondergeschikt zijn aan andere factoren zoals esthetiek, onderhoudsgemak en de omgeving waarin het toestel gebruikt wordt. Het gamma elektrische vliegenvangers van Rentokil – Luminos genaamd – werd ontwikkeld om de vangratio in alle marktsegmenten te optimaliseren.