2010 wordt een goed wespenjaar page

AARTSELAAR – Deze zomer en herfst zouden we wel eens veel last kunnen krijgen van wespen. Na de goede zomer van 2009 hebben er meer wespenkoninginnen dan gewoonlijk kunnen overwinteren. De afgelopen strenge winter heeft hen niet gedeerd. In tegendeel.

Wespen houden niet van kwakkelwinters. Zacht weer afgewisseld met vrieskou is schadelijker voor wespen dan de maanden van aanhoudende vorst die we deze winter gekend hebben. De in 2009 geboren wespenkoninginnen hebben zich tijdig teruggetrokken in hun winterschuilplaats en komen - nu de temperatuur omhoog gaat - weer tevoorschijn. Bij Rentokil komen de eerste verzoeken om wespennesten te verwijderen al weer binnen.

Onderzoek*) uit 2009 geeft aan dat wespen een belangrijke plaats innemen als het gaat om overlast van ongedierte. Van alle benoemde ongedierteoverlast komt de wesp bij ondernemers op de derde plaats en bij particulieren zelfs op de tweede plaats. De aanwezigheid van grote aantallen wespen duidt meestal op de nabijheid van een wespennest. De bouw van een wespennest wordt in het voorjaar gestart door de koningin en later overgenomen door de werksters. In deze periode gaan de werksters op zoek naar eiwitrijk voedsel om de larven mee te voeden. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetige substantie af. Wespen veroorzaken eigenlijk pas overlast op het eind van de zomer en in de herfst. Er zijn dan geen larven meer in de nesten aanwezig en de werksters gaan dan buiten het nest op zoek naar zoetigheid. Als je op een terrasje van je bier, limonade of ijs zit te genieten, is het ook voor wespen feest!

Rentokil verwacht dat dit jaar veel oproepen voor het verwijderen van wespennesten. Mensen willen uiteraard graag nog tot laat in de zomer genieten van tuin en terras en dat gaat nu eenmaal niet als je door wespen wordt lastig gevallen. Een natte zomer kan nog helpen een plaag te voorkomen. Maar of we daar nu op zitten te wachten….

*) Onderzoek in januari 2009 uitgevoerd door Newcom Research & Consultancy in opdracht van Rentokil Pest Control.

Lees het artikel in De Zondag