Particulieren

Vlooienbestrijding van Rentokil

Bescherm uw huis en gezin tegen vlooien

Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem in huizen, vooral als er katten of honden wonen. Ze worden ook vaak aangetroffen na verhuizingen, in huizen waar voorheen huisdieren werden gehouden.

Vlooien kunnen ziekten overdragen, al komt dat in ons land zelden voor. De grootste overlast die ze veroorzaken bestaat uit het bijten van mensen en huisdieren.

Vlooien herkennen

Er zijn veel soorten vlooien, maar de meeste zijn 2 à 3 mm lang en rood of bruin van kleur.

Volwassen vlooien doorboren de huid van zoogdieren of vogels om bloed op te zuigen. Vlooienlarven voeden zich met organisch materiaal in tapijten of beddengoed; een goede hygiëne kan hun levenscyclus vertragen.

Vlooiencocons kunnen wel twee jaar of langer in rust blijven en dan worden gewekt door de trillingen van voetstappen. In lege huizen leidt een vlooienplaag vaak een slapend bestaan, om tot uitbarsting te komen wanneer er weer mensen in trekken.

Vlooien herkennen - Mensenvlooien

Afbeelding Mensenvlo (Latijn: Pulex irritans)

Mensenvlooien hebben zich in hun ontwikkeling op verschillende dieren gespecialiseerd. De mensenvlo die op mensenhuid leeft (en op sommige daarop lijkende dierenhuiden) komt in ons land nog maar zelden voor. Een uitzondering hierop vormt het boerenbedrijf, waar mensenvlooien op varkens zijn te vinden en op de mens kunnen overspringen. Mensenvlooien bijten op elke plaats van het lichaam en veroorzaken jeuk wanneer ze zich verplaatsen.

Vlooien herkennen - Vlooien van huisdieren

Afbeelding De kattenvlo - de meest voorkomende vlo in woonhuizen (Latijn: Ctenocephalides felis)

De meest voorkomende vlooien in huis zijn katten- of hondenvlooien. 

Vlooien van huisdieren kunnen ook mensen bijten, maar ze leven niet op het menselijk lichaam. Tijdens het contact met huisdieren of de slaapplaatsen van huisdieren kunnen deze vlooien in handen en lichaam bijten. De meest gebeten plekken zijn echter de voeten en onderbenen.

Meestal leven er meer vlooien in de vloerbedekking en op slaapplaatsen dan op de huisdieren zelf, en springen ze omhoog om te bijten wanneer er iemand langskomt.

Behandeling van vlooienbeten

Vlooienbeten worden gekenmerkt door kleine zwarte vlekjes met een rode rand. De zwelling is minder uitgesproken dan bij andere insectenbeten. Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed.

Een vlooienbeet wordt meestal direct gevoeld, maar doet niet echt pijn. De overlast komt vooral van de jeuk, die een gevolg is van de reactie van het lichaam op de beet. Raadpleeg ons gedeelte over het behandelen van insectenbeten voor meer advies.

Kleine kinderen lopen meer risico op vlooienbeten, vooral als ze op de grond spelen. Ze zijn meestal ook gevoeliger voor vlooienbeten dan volwassenen.

Sommige mensen ontwikkelen na meerdere beten een allergische gevoeligheid voor vlooienbeten, met een jeukende huiduitslag of eczeem tot gevolg. Raadpleeg uw apotheek voor advies en behandeling.

Hoewel vlooien bij mensen ongemak veroorzaken, hebben huisdieren er vaak meer last van.

Huisdieren beschermen tegen vlooien

Zelfs met de beste zorg is het moeilijk om uw hond of kat volledig tegen vlooien te beschermen. U kunt ze bescherming bieden door ze een vlooienband te geven.

Wanneer uw huisdier vlooien heeft, dan zal het zich waarschijnlijk vaker krabben of in zijn vacht naar de vlooien bijten. Vaak kammen met een vlooienkam kan voldoende zijn om te voorkomen dat de vlooien zich nestelen, maar uw dierenarts of dierenwinkel heeft ook andere behandelingen om uw huisdier tegen vlooien te beschermen.

Raadpleeg uw dierenarts als er tekenen van irritatie optreden, zoals een rode huid of kale plekken in de vacht.

Hoe bestrijdt u vlooien?

Als u huisdieren heeft, dan is het belangrijk dat u voorkomt dat vlooien zich kunnen nestelen in tapijt en slaapplaatsen:

  • Stofzuig tapijt en meubilair waar huisdieren slapen om vlooien en eitjes te verwijderen. Gebruik de sterkste zuigkracht die de stof aan kan. Wees voorzichtig bij het legen van de stofzuiger, omdat de vlooien nog levend zijn.
  • Stop een stuk vlooienband in de stofzak van uw stofzuiger.
  • Schud en klop tapijten en manden van huisdieren buiten uit, zodat de vlooien en eitjes eraf vallen.
  • Was de slaapplaats van uw huisdier elke week, liefst boven de 50°C, zodat vlooien gedood worden.
  • Wees voorzichtig bij het verplaatsen van manden, tapijten enz. om verspreiding van eitjes te voorkomen.
  • Plaats de mand van uw huisdier bij voorkeur op een plek zonder tapijt, bijvoorbeeld op een houten vloer.

Kleine vlooienplagen kunnen behandeld worden door de plekken te bespuiten met insectendoder of vlooiendodende sprays.

Grote vlooienplagen kunnen zich in het hele huis verspreid hebben en vragen om een professionele behandeling.

Rentokil biedt een service om vlooien en andere ongedierteproblemen in huis te bestrijden. Onze service is snel en effectief en biedt het hoogste niveau aan veiligheid voor uw gezin en huisdieren.

Voor meer advies over het bestrijden van vlooien of voor een bezoek van een van onze specialisten kunt u ons bellen op ons gratis nummer voor particulieren 0800 20 160.