Steeds een gekwalificeerde medewerker bij u in de buurt

Snelle, discrete en veilige service voor alle soorten ongedierte

Uw gecertificeerde partner in auditondersteuning

Vogelsoorten

Zelfs al worden duiven vaak niet aanzien als ongedierte toch kunnen zij in grote aantallen toch knap lastig zijn. Ze maken veel lawaai, bevuilen veel bouwwerken met hun zure uitwerpselen, ze kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken en hun uitwerpselen trekken ander ongedierte aan.

Ekster

(Pica Pica)

Uiterlijk

  • 40 - 50 cm lang.
  • Zwart-witte veren.
  • Lange staart (tussen 20 - 30 cm lang).

Ontwikkeling

  • Broedperiode maart – mei.
  • 1 legsel per jaar, 5-8 eieren.

Leefwijze

  • Eksters zijn nieuwsgierige vogels, onderzoeken wat voor hen nieuw is en of ze het mee kunnen nemen.
  • Eksters bouwen hun nesten in o.a. steigers, elektriciteitsmasten en vensterbanken.
  • Levenslange broedparen.
  • Kunnen tot 16 jaar oud worden.

Huismus

(Passer domesticus)

Uiterlijk

  • Tot 15 cm lang.
  • De mannetjes hebben een grijze kroon op de kop en een zwart borststuk.
  • De vrouwtjes en jongen zijn meestal bruin van kleur.

Ontwikkeling

  • Broedperiode eind maart - augustus.
  • 2 tot 3 legsels per jaar, 4 - 6 eieren.

Leefwijze

  • Huismussen gebruiken regelmatig hetzelfde nest. Dit zorgt ervoor dat deze nesten een ophoping hebben van puin en insecten.
  • Ze worden tussen de 4 en 7 jaar oud.

Kauw

(Corvus monedula)

Uiterlijk

  • 30 – 34cm lang.
  • Kauwen hebben lichtgrijze ogen en een trots loopje.

Ontwikkeling

  • Broedperiode april - juni.
  • 1 legsel per jaar, 4 - 6 eieren.

Leefwijze

  • Kauwen zijn sociale vogels die in groepen leven en veel met elkaar communiceren, dit kan geluidsoverlast veroorzaken.
  • Kunnen tot 14 jaar oud worden.
  • Diverse broedplaatsen in de natuurlijke én menselijke omgeving.

Kraai

(Corvidae)

Uiterlijk

  • 48 – 53cm lang.
  • Zwarte veren en een donkere snavel.

Ontwikkeling

  • Broedperiode maart - juni.
  • 1 legsel per jaar, 3 - 5 eieren.

Leefwijze

  • Kraaien zijn intelligente zangvogels die in paren voedsel verzamelen.
  • Ze passen zich makkelijk aan, aan verschillende leefgebieden.
  • Zijn alleseters, jagen o.a. op kleine vogels en zijn daarom de natuurlijke vijand van verschillende vogelpopulaties.

Wilde duif

(Columba livia)

Uitzicht

  • 32 cm lang.
  • Blauwgrijs van kleur (hoewel ook andere kleuren vaak voorkomen).

Levenscyclus

  • Tot 8 keer per jaar 2 eieren per nest.
  • Eieren komen na 17 – 19 dagen uit.
  • De jongen verlaten na 4 weken het nest.

Gewoonten

  • Voeden zich met zaden, groenvoer, huisafval in en rond steden, in de buurt van hun slaapplaatsen.
  • Maken hun nesten op richels, ze zijn van oorsprong rotsbewoners.

Meeuw

(Familie – Laridae)

Uiterlijk

  • Er zijn verschillende soorten meeuwen en slechts een klein aantal soorten worden beschouwd als schadelijke dieren — de grote zwartrugmeeuw, de kleine zwartrugmeeuw en de zilvermeeuw.
  • Het kan moeilijk zijn om meeuwen te onderscheiden, omdat ze naargelang de seizoenen van kleur veranderen.

Ontwikkeling

  • 1 broedperiode per jaar, met 3 eitjes per nest.
  • Incubatieperiode van 25 dagen.
  • De vogeljongen blijven 35 – 42 dagen in het nest.

Leefwijze

  • Voeden zich ver weg van hun slaapplaats.
  • Meeuwen zijn alleseters.
  • Maken nesten op kliffen en gebouwen.

Spreeuw

(Sturnus vulgaris)

Uiterlijk

  • Ze zijn 20 - 23 cm lang en herkenbaar aan hun puntige vleugels en korte staart terwijl ze vliegen.
  • Op het eerste gezicht lijkt het alsof ze helemaal zwart zijn, maar als het licht door de veren speelt, kan een iriserend groen of paars verschijnen.

Ontwikkeling

  • Spreeuwen kunnen tot twee broedperioden per jaar hebben in april en mei. Elk nest bestaat meestal uit 4 - 6 eitjes. De vogeljongen blijven ongeveer 3 weken in het nest.
  • Als de omstandigheden gunstig zijn, kan de broedtijd verlengd worden tot juni en juli.

Leefwijze

  • De hoeveelheid uitwerpselen van een grote groep vogels vormt een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkende schimmels, die soms schadelijk en zelfs dodelijk kunnen zijn voor mensen.
  • In de landbouw vormen ze een bedreiging voor gewassen, maar ze kunnen ook in grote getalen in steden neerstrijken.