Zonnepanelen en duiven

Duiven op zonnepanelen kunnen een negatief effect hebben op het rendement   

In België is het niet evident om een optimaal rendement genereren uit zonnepanelen omdat we zoveel “grijze” dagen hebben.  Maar als duiven, meeuwen en andere vogels zich ermee bemoeien, dan is het positief effect op de elektriciteitsmeter nog beperkter.

Rendementsverlies tot 30%

Alle soorten vogels – of ze nu occasioneel op het dak van je woning of bedrijf zitten of ze er definitief hun intrek hebben genomen –  kunnen een rendementsverlies van uw zonnepanelen van 30% of meer veroorzaken. Het zijn de nesten en de uitwerpselen die de oorzaak zijn van de verminderde werking van de zonnepanelen.

Duiven brengen schade toe aan zonnepanelen

duiven en zonnepanelen

Recent werd in de Franstalige pers een artikel gepubliceerd over de negatieve ervaring van een Waalse gemeente (het artikel lezen in l’Avenir (Frans)). Na de installatie van zonnepanelen op het dak van de gebouwen van de gemeente , deed de elektriciteitsproductie op zich wachten. De zonnepanelen van de huizen in de buurt functioneerden nochtans perfect, terwijl de meters van de gemeente tergend traag op gang kwamen. Een aantal experts kwamen ter plaatse om de situatie te analyseren en konden onmiddellijk de vinger op de wonde leggen: duiven!

De duiven die zoveel mogelijk beschutting zochten tegen de weersomstandigheden hadden hun nesten onder de zonnepanelen gebouwd. Het mengsel van stro, uitwerpselen en water had zich omgevormd tot een compacte massa waardoor de opening tussen het dak en de zonnepanelen volledig afgesloten was. Het gevolg was dat de sensoren schade opliepen en dat de veiligheidsmodus van de motorgenerator automatisch werd ingeschakeld.

Niet alleen de nesten veroorzaken problemen. Als grote oppervlakken van de zonnepanelen bedekt worden met uitwerpselen van duiven of andere vogels, kan het rendement ook aanzienlijk dalen. En dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn!

Groeiende duivenpopulatie zorgt voor problemen

De plaatsers worden vaak met dit probleem geconfronteerd zowel bij particulieren als bij bedrijven die grote aantallen zonnepanelen op hun dak hebben staan.  De duivenpopulatie in de steden neemt steeds toe en het is erg moeilijk om ze weg te krijgen eenmaal ze beslist hebben om op een bepaalde plaats te gaan “wonen”.

Maar het zijn niet enkel duiven die een negatief effect kunnen hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Ook andere vogels vinden soms de ruimte tussen het dak en de zonnepanelen de geschikte plaats om te chillen. Met alle gevolgen vandien.

Duivenwering

Duiven en zonnepanelen 2

Hoe moet je je zonnepanelen dan beschermen om ervoor te zorgen dat je voor een verrassing komt te staan bij het krijgen van je elektriciteitsfactuur ? Simpel … door aan preventie te doen en één van de duivenweringssystemen van Rentokil te laten installeren. Rentokil beschikt over verschillende systemen om duiven en andere vogels die nadelig zouden kunnen zijn voor uw installatie.

Onze duivenwering wordt steeds geplaatst door specialisten die – in functie van jouw specifieke situatie – perfect kunnen inschatten welk type je nodig hebt: duivenpinnen, duivennetten of duivendraden. Alle onze oplossingen zijn effectief en quasi onzichtbaar zodat het uitzicht van je gebouw niet verandert.

Maximaliseer het rendement van je zonnepanelen en houd ze proper. Contacteer één van onze specialisten op de GRATIS nummer 0800 20 123 of stuur ons een email. Wij komen vrijblijvend langs om de situatie te bekijken en advies te geven over de juiste oplossing.

Voor de reiniging van zonnepanelen kan je terecht bij onze collega’s van Specialist Hygiene.

Neem contact met ons op button

 

Reageer of stel je vraag

Your email address will not be published. Required fields are marked *