Ongedierte en seizoenen …

Wanneer is het speeltijd voor ongedierte?

Net zoals elk jaar de blaadjes van de bomen vallen in de herfst, heeft ongedierte ook een favoriete periode waarin het tevoorschijn komt in onze huizen en bedrijven. Aangezien elke ongediertesoort een voorkeur heeft voor een bepaald seizoen, is er altijd wel minstens één soort ongedierte dat ons de duvel kan aandoen.

Gelukkig zijn de meeste soorten ongedierte gewoontedieren. Het is daarom eenvoudig om te voorspellen wanneer ze je huis of bedrijf gaan binnendringen.

Lees onze tips, zodat je ruim van tevoren maatregelen kunt nemen om je eigendom te beschermen tegen toekomstige invasies van ongedierte.

Lente

De lente wordt vaak gezien als een nieuw begin. Een aantal soorten ongedierte vindt dit jaargetijde een goede start om je huis of bedrijf lastig te vallen.

Veel voorkomend ongedierte in de lente:

 • Kleermotten
 • Duiven
 • Kakkerlakken
Kleermotten

Volwassen kleermotten duiken tijdens de lente op en beginnen zich voort te planten. Wist je dat het eigenlijk de larven zijn die zich voeden met de vezels van textiel en kleding en zo schade veroorzaken en niet de volwassen kleermotten?

Duiven

Pigeons-271x300

Duiven kunnen ook een probleem vormen. Vooral in het voorjaar, omdat dan hun paartijd begint. Een toename van duivenpopulaties in stedelijke gebieden brengt niet alleen geluidsoverlast (door het koeren), maar de duivenuitwerpselen zijn ook niet bepaald aangenaam. Duivenuitwerpselen zijn schadelijk voor gebouwen, maar ook voor mensen doordat ze ziektes kunnen bevatten. Lees meer over de mogelijke gevolgen van duivenoverlast in één van mijn vorige blogs.

Ander ongedierte in de lente

In de tuin is het mogelijk dat je al mieren hebt, maar ook vliegen en sommige stekende insecten. Kakkerlakken komen soms ook al tevoorschijn en doordat mensen steeds meer reizen, neemt de kans op bedwantsen ook meer en meer toe. En als het voorjaar eerder aan de frisse kant is, zullen muizen en ratten zich langer verschuilen in onze huizen en bedrijfsgebouwen.

Zomer

Helaas ben jij niet de enige die geniet van de lange dagen en het warme weer. Een legertje ongedierte geniet net als jij mee van het zalige zonnetje.

Veel voorkomend ongedierte in de zomer:

 • Muggen
 • Andere stekende insecten
 • Mieren
 • Kakkerlakken
 • Vliegen
Muggen

muggen

Muggen zijn misschien wel de meest voorkomende insecten in de zomer. Ze vallen veel mensen over de hele wereld lastig met hun steken en irritante, jeukende bulten tot gevolg. De reden dat we deze stekende diertjes zo talrijk zijn tijdens de warmere zomermaanden? Door de hoge temperatuur kunnen ze hun levenscyclus sneller voltooien waardoor er meer eitjes gelegd kunnen worden.

Andere stekende insecten

Andere stekende insecten zoals bijen, wespen en horzels kunnen een groot probleem zijn tijdens de warmere maanden. Hoewel hun seizoen al begint in de lente, veroorzaken ze de meeste overlast tijdens de zomer, wanneer hun aantal het grootst is.

Mieren

mieren

Net zoals bij de meeste stekende insecten begint ook het mierenseizoen in de lente. Mieren veroorzaken echter de grootste overlast in de zomer. Met name tijdens het uitzwermen van de vliegende mieren, de zogeheten bruidsvlucht.  Deze vindt plaats als de weersomstandigheden goed zijn – vooral in de maand juli.

Kakkerlakken

Kakkerlakken 2

Kakkerlakken komen het hele jaar voor. Hun aanwezigheid varieert afhankelijk van hun soort en het weer. Ze planten zich vooral voort in de zomer. En net als knaagdieren, schuilen zij in onze warme huizen en bedrijfsgebouwen om te ontsnappen aan de koude wintermaanden. Besmettingen door kakkerlakken kunnen een grote zorg zijn voor zowel huis- als bedrijfseigenaren. Zij verspreiden niet alleen door voedsel overgedragen ziektes, maar ze kunnen ook astma en andere allergieën veroorzaken.

Vliegen

Mouche

Vliegen kunnen erg hinderlijk zijn in huis, maar ook voor bedrijven zoals restaurants en café zijn ze een plaag. Door hun voorplantingsgewoonten worden vliegen vaak tijdens de zomer in grote getale aangetroffen. Ze kunnen bepaalde ziekten helpen verspreiden.

Ander ongedierte tijdens de zomer

De zomer wordt over het algemeen gezien als het vakantieseizoen. De toename in reizen en de tijd die in een een hotel wordt doorgebracht kunnen leiden tot de verspreiding van bedwantsen. Vogels zijn ook actief in de zomermaanden en door de temperatuurstijging kunnen vlooien een probleem vormen, met name voor huisdiereigenaren. Knaagdieren, zoals huismuizen kunnen een probleem zijn voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, doordat ze schade veroorzaken aan gewassen en ruwe producten.

Herfst

Als het weer kouder wordt, zal een aantal soorten ongedierte naar binnen proberen te komen om te schuilen en om voedsel te zoeken. Ze zijn dan een probleem voor woningen  en bedrijven.

Veel voorkomend ongedierte in de herfst:

 • Spinnen
 • Vlooien
 • Bedwantsen
Spinnen

Als de herfst dichterbij komt, zullen veel soorten spinnen richting onze woning en bedrijven trekken. Dit kan voor een groot probleem zorgen. En al helemaal als je arachnofobie hebt! Deze verhuizing is het resultaat van voortplantingsgewoontes, omdat veel mannelijke spinnen volwassen worden rond deze tijd en op zoek gaan naar een partner.

Vlooien

Vlooien

Vlooien gedijen goed in warmere temperaturen. Zodra de temperatuur daalt, zullen ze onze woningen binnentrekken op zoek naar warmte en voedsel. Deze insecten kunnen een grote overlast geven voor huiseigenaren, helemaal als er huisdieren aanwezig zijn.

Bedwantsen

Bedwantsen en insecticides 4

Bedwantsen vind je het hele jaar door, maar het aantal besmettingen stijgt vaak tijdens de zomer en de herfst doordat er meer gereisd wordt. Hotels en andere accommodaties spelen een grote rol in de verspreiding van bedwantsen door het grote aantal gasten dat zij ontvangen. Bedwantsen reizen graag in je koffer mee naar jouw huis.

Ander ongedierte in de herfst

Afhankelijk van het weer, kunnen stekende insecten zoals wespen en bijen, nog steeds actief zijn in het begin van de herfst. Zowel kakkerlakken als knaagdieren kunnen zich naar binnen verplaatsen om aan de kou te ontsnappen.

Winter

Er zijn enkele soorten ongedierte die op zoek zijn naar een schuilplaats in je woning of bedrijfspand om tijdens de wintermaanden te ontsnappen aan de kou en op zoek zijn naar voedsel.

Veel voorkomend ongedierte in de winter:

 • Ratten
 • Muizen
Ratten

Ziektes door knaagdieren 3

Tijdens de winter zullen ratten woningen en bedrijfspanden binnendringen op zoek naar een schuilplaats, warmte en voedsel. Zij kunnen hierbij schade veroorzaken aan jouw eigendom. Een onderzoek uitgevoerd door Rentokil ontdekte dat ratten de meeste overlast veroorzaken voor bedrijven, omdat zij schade toebrengen aan elektrische apparatuur waardoor machines en productie stil komen te staan.

Muizen

muizenwering

Net zoals de meeste knaagdieren zullen muizen ook in gebouwen willen overwinteren. Hun aanwezigheid kan leiden tot knaagschade en besmetting van voedsel vanwege hun gewoonte om overal aan te knagen.

Ander ongedierte in de winter

Reizen tijdens de vakantieperiode kan bijdrage in de verspreiding van bedwantsen. Vlooien en kakkerlakken trekken ook naar binnen om te ontkomen aan de kou.

Ben je op zoek naar het hele jaar door bescherming tegen ongedierte? Neem dan vandaag nog contact op via email met de experts van Rentokil Pest Control of bel ons op het gratis nummer 0800 20 160.

Neem contact met ons op button

Reageer of stel je vraag

Your email address will not be published. Required fields are marked *