Kakkerlakken: ziektes die ze verspreiden

Kakkerlakken verspreiden allerlei enge ziektes. Doe aan preventie.

Kakkerlakken en ziektes

Voor voedselverwerkende bedrijven is het essentieel om te voldoen aan de strenge wetgeving omtrent voedselveiligheid. Deze wetten en regels verzekeren dat voeding en dranken veilig zijn om te eten en drinken en dat er geen voedselgerelateerde ziektes als Salmonella en E.coli aanwezig zijn.

Ongediertebestrijding speelt een belangrijke rol in voedselveiligheid, aangezien veel verschillende soorten ongedierte zijn gelinkt aan het verspreiden van ziektes. Ook kakkerlakken staan bekend om het verspreiden van ziektes. Daarnaast zijn kakkerlakken volgens het Department of Transfusion Medicine of Bangkok University één van de meest voorkomende en meest risicovolle soorten ongedierte in stedelijke omgevingen die serieuze risico’s vormen voor de volksgezondheid.

Soorten ziektes die verspreid worden door kakkerlakken

Ondanks het feit dat er overtuigend bewijs is van de link tussen kakkerlakken en door voedsel overgedragen ziektes is het belangrijk te vermelden dat kakkerlakken niet de bron zijn van de ziektes,Kakkerlakken en ziektes 2 maar dat ze een rol spelen in de verspreiding van ziektes. Kakkerlakken staan er om bekend dat ze bacteriën verspreiden die ziektes veroorzaken en bijdragen tot het besmetten van voeding.

De meest voorkomende bacteriën die kakkerlakken verspreiden zijn:

  • Salmonella
  • Coli
  • Listeria monocytogenes

Salmonella

Het CDC schat dat Salmonela verantwoordelijk is voor een miljoen door voedsel overgedragen ziektegevallen per jaar. Het is een grote oorzaak van voedselgerelateerde ziektegevallen in de hele wereld en het is 1 van de 4 grootste veroorzakers van diarree.

Volgens de World Health Organization (WHO) ontstaan de symptomen van salmonellabesmettingen tussen 12 en 72 uur na besmetting in de vorm van koorts, misselijkheid, diarree en overgeven. Het duurt meestal tussen de 4 en 7 dagen. De meeste mensen worden weer beter zonder medicatie. De WHO stelt ook dat Salmonella zich door de gehele voedselketen kan verspreiden.

Escherichia coli (E.coli)

Escherichia coli (E.coli) is een bacterie die in het darmkanaal van mensen en dieren leeft. De meeste E.coli zijn ongevaarlijk, maar een aantal is pathogeen en kan door voedsel overgedragen ziektes veroorzaken. Enterohemorragische Escherichia Coli (EHEC) is de bacterie die het meest geassocieerd wordt met uitbraken van voedingsgerelateerde ziektes.

Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes is de bacterie die listeriose veroorzaakt. Het Center for Disease Control en Prevention schat dat 1600 mensen per jaar worden besmet met listeriose.

De symptomen van een listeriosebesmetting zijn gelijk aan die van andere besmettingen van door voedsel overgedragen ziektes, met tekenen van koorts en diarree. De intensiteit van de klachten kan per persoon variëren. Foodsafety.gov stelt dat listeriose aanwezig kan zijn in rauwe melk en voedsel gemaakt van rauwe melk. De bacterie kan ook leven in fabrieken waar voedsel verwerkt wordt, waardoor de bacterie verschillende soorten vleeswaren kan besmetten.

Hoe verspreiden kakkerlakken ziektes?

De eetgewoonten van kakkerlakken zorgen ervoor dat ziektes zich verspreiden. Kakkerlakken zijn omnivoren en eten vrijwel alles, waaronder ook uitwerpselen en andere kakkerlakken. Wist je dat als een kakkerlak eet van een product dat besmet is, de bacterie langer dan een maand kan overleven in het spijsverteringskanaal van de kakkerlak? De bacterie wordt vervolgens verspreid door de uitwerpselen van kakkerlakken en zal vervolgens alles besmetten wat ze aanraakt, zoals rauwe ingrediënten, kookgerei en machines.

Kakkerlakken voorkomen

Zeker voor voedselverwerkende bedrijven zijn kakkerlakken onaanvaardbaar. Ze moeten bestreden en voorkomen worden om de volksgezondheid niet in gevaar te brengen.Kakkerlakken preventie

Zoals vermeld in de Codex Alimentarius is ongediertepreventie een essentiële procedure om voedselveiligheid en hygiëne te verzekeren. Het voorkomen van kakkerlakken doe je door:

  • het inrichten van effectieve processen en methodes om locaties waar voeding verwerkt wordt en waar afval weggegooid wordt schoon en hygiënisch te houden.
  • het bewaren van voedsel in ongediertebestendige en afsluitbare bakken.
  • zorgen dat er een efficiënt afvalverwerkingssysteem aanwezig is.
  • het regelmatig inspecteren en goed onderhouden van het bedrijfspand om te voorkomen dat kakkerlakken kunnen binnendringen door ramen, afvoeren, ventilatieschachten, buizen enz.
  • het uitvoeren van inspecties op binnenkomende ingrediënten, verpakkingen, containers en voertuigen om te voorkomen dat kakkerlakken uw bedrijf besmetten.

 

Neem contact met ons op

Mocht je meer informatie willen over het bestrijden of voorkomen van kakkerlakken, kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via ons gratis telefoonnummer 0800 20 123, of door ons een e-mail te sturen.

Neem contact met ons op button

 

Reageer of stel je vraag

Your email address will not be published. Required fields are marked *